- Pot sa fac radiografii daca sunt insarcinata / alaptez?
Radiografiile dentare nu afecteaza embrionul, procesul de organogeneza sau nasterea, radiatiile emise de aparate roentgen dentare sunt extrem de mici, tintite inspre dinti, iar reflexia lor inspre zonele considerate risc (Abdomen, Ovare, Sani ) sunt protejate printr-un sort special conceput din plumb.
avand in vedere toate aceste elemente, este de dorit insa ca in perioada primului si a ultimului trimestru de sarcina sa se evite efectuarea radiografiilor, sau sa se limiteze doar la strictul necesar.
- De ce radiologul paraseste camera in timpul expunerii?
In momentul efectuarii radiografiei, exista o cantitate mica de raze “imprastiata” in mediul inconjurator, aceasta mica cantitate sumandu-se de-a lungul timpului poate avea efecte nocive, din aceasta cauza radiologul se protejeaza in spatele unei usi de plumb. - Daca fac o radiografie panoramica primesc mai multa radiatie?
Radiografiile panoramice cuprind o imagine a tuturor dintilor si a elementelor anatomice inconjuratoare, ceea ce da impresia falsa ca doza de radiatie primita este mai mare ca in cazul radiografiilor mici (retroalvolare). In practica, radiografiile panoramice folosesc ecrane intensificatoare cu cristale (asemenea unui amplificator de boxe) ceea ce reduce doza de radiatie necesara pana la 60 de ori, in asa fel, doza necesara este echivalentul efectuarii a 3-4 radiografii retroalveolare.