TIPURI DE RADIOGRAFII
- ORTOPANTOMOGRAFIE
Radiografia panoramica este o metoda de investigatie ce permite vizualizarea in ansamblu a dentitiei (tuturor dintilor) si a elementelor maxilo-faciale inconjuratoare (osul maxilar si mandibula, sinusul maxilar, articulatiile temporo-mandibulare).
Evaluare initiala in cadrul planului de tratament:
– evaluarea leziunilor osoase sau a dintilor neerupti;
– evaluarea starii de sanatate parodontala si structura osoasa de sustinere;
– vizualizarea molarilor de minte;
– vizualizarea fracturilor osoase maxilare sau mandibulare;
– simularea implanturilor in vederea evaluarii inaltimii osoase.
Trebuie sa precizam ca o radiografie panoramica este o imagine usor deformata, rezultata din proiectia unui corp tridimensional pe un plan (bidimensional).
- ARTICULATIE TEMPORO-MANDIBULARA (A.T.M) POSTERO-ANTERIOARA (cu gura inchisa, cu gura deschisa)
Permite vizualizarea elementelor ce intră în alcătuirea articulației temporo-mandibulare: condilul mandibular și cavitatea glenoidă. Indicatiile sunt:
- Sindrom algo disfunctional.
- Investigarea maladiilor ATM.
- Conditii patologice ale capului condilian.
- Fractura capului sau gatului condilian.
- Hipo/Hiper plazia Condiliana.
- TELECEFALOGRAFIE POSTERO-ANTERIOARA
Ofera o imagine in ansamblu a craniului, ceea ce permite o buna vizualizare a traumelor, a tumorilor sau a diverselor formatiuni patologice. | |
- TELECEFALOGRAFIE PROFIL
Acest tip de radiografie evidentiaza intregul craniu si este folosita pentru a examina dintii in legatura cu maxilarul si profilul pacientului. Este utilizata in special de catre medicii ortodonti.
- SINUSURI MAXILARE
Vizualizeaza sinusul maxilar si este indicat in cazul patrunderii unor corpi straini sau inainte de extractie in vederea identificarii situatiei sinusului fata de dintii sinusali, de asemenea este util in patologia sinusala.
- SINUSURI FRONTO-MAXILARE
Este folosită pentru decelarea unor procese inflamatorii, infecțioase (sinuzita maxilară odontogenă), tumorale la nivelul sinusurilor, pentru aprecierea corectă a poziției dinților față de sinusul maxilar, sau pentru decelarea unor corpi străini la aceste nivele (sinus frontal, etmoidal, maxilar).
Este o incidenta simetrica faciala postero anterioara ce evidentiaza sinusurile anterioare (frontala, etmoida, maxilara).
7.BITE-WING PANORAMIC
8. RADIOGRAFIE RETROALVEOLARA
Aceste radiografii evidențiază dintele în întregime, de la coroană până la rădăcină și osul în care aceasta este ancorată. Sunt indicate în detectarea cariilor, pentru tratamentele endodontice, evaluarea stării parodontale, detectarea proceselor patologice osoase sau periapicale.
Radiografiile dentare intraorale sunt cele mai utilizate in stomatologie, deoarece ofera o imagine detaliata a dintelui si permit medicului sa observe carii, radacina, osul si stadiul de dezvoltare a dintelui.
- RADIOGRAFIE OCLUZALA
Evidențiază arcada dentară superioară sau cea inferioară. Este utilizată pentru a vedea dinții care încă nu au erupt, fracturi de maxilar, chisturi, abcese, localizare vestibulo-orala. Poate fi folosită la pacienții cu trismus.
- RADIOGRAFIE BITE-WING
Aceste radiografii sunt folosite pentru detectarea cariilor dintre dinți, din zona coletului sau de sub obturații, pentru evaluarea stării parodontale și a pierderilor de masă osoasă.
11. FOTOGRAFII DE DIAGNOSTIC ORTODONTICE | |
Permite o evaluare pre si post tratament a dentitiei si a aspectului facial dupa tratamente ortodontice ,chirurgicale, tratamente estetice in zona anterioara sau post implant la pacientii edentati total. | |
RADIOGRAFIA DENTARA SI RISCURILE PENTRU CORPUL UMAN
Aceste tipuri de radiografii nu afecteaza starea de sanatate a organismului uman, deoarece cantitatea de raze X din timpul expunerii este foarte mica. Totodata, fiecare persoana este expusa zilnic la diverse radiatii din mediu – cuptor cu microunde, telefon mobil, sau din spatiu. Cu toate acestea, efectele radiatiilor se pot cumula in timp si pot produce leziuni celulare, astfel incat numarul de radiografii trebuie sa fie limitat la recomandarea medicului.
In prezent cabinetele de radiologie dentara detin aparatura performanta, ce filtreaza radiatiile X; in plus, exista radiografiile digitale, un sistem ce reduce radiatiile cu pana la 90%. Totodata timpul de expunere este cel mai mic posibil, iar corpul pacientului este protejat cu un sort din plumb, prevazut si cu o aparatoare pentru gat si glanda tiroida. Toate acestea reprezinta masuri luate pentru a limita cat mai mult expunerea la radiatii a pacientilor.
Precautii speciale sunt indicate doar pentru femeile insarcinate si cele care alapteaza, insa ca o masura de precautie suplimentara, deoarece radiografia dentara are ca tinta exclusiva maxilarul, iar restul corpului este protejat de sortul de plumb. In general femeilor insarcinate nu le este recomandata expunerea la radiatii, in special in primul trimestru de sarcina.